13 Aralık 2012 Perşembe

1: AKIN BALIK

Hazırlanın; sizin için rakı balığın “en iyilerinin” peşine düşüyorum. İlk durağım Akın Balık... Önümüzdeki 4 gün boyunca sırasıyla Balıkçı Sabahattin, Foça Balık, Eleos ve Yeşilköy Balıkçısına da uğrayacağım. Aklınızda olsun! 




 Eğer siz de bizim gibi, salaş mekânlara özenenlerdenseniz; gelin sizi, Akın Balık’a götürelim. Karaköy Balık Pazarı’nın hemen sonunda, denizin tam karşısında konumlanmış bu mekân; eski Türk filmleri tadında, huzur dolu bir balıkçı. Mekânın en önemli özelliği, salaşlığı. Çay bardağından içilen rakısı, tepede asılı duran renkli ampulleri, yeşile boyanmış tahta sandalye ve masaları ile mekân; size, 2012 yılının İstanbul’unda, 1970’li yılları yaşatıyor. Kendi tabiriyle, masaların diğer tarafından gelme olan mekânın sahibi Mümtaz Timur; bu salaşlığı bozmamaya çalıştıklarını; çünkü insanların, aslında buraya, lezzetli bir balık yemenin yanında, bu salaşlığa ortak olmak için geldiklerini anlatıyor. 7’den 70’e herkesin eskiye özlem duyduğunu belirten Timur, özellikle, sinema ve tiyatro oyuncularının buraya çok sık geldiğini söylüyor. Nitekim mekândan içeri girdiğimizde, hemen sağ tarafta, bir masaya oturmuş balığını yiyen Ata Demirer’i görüyoruz. Bundan yaklaşık dokuz yıl önce, iki tabure ve iki masayla çıktığı bu yolculukta, bugün önemli bir noktaya gelen Timur; buraların, eskiden tinerci ve şarapçı yatağı olduğunu, şimdilerde ise Karaköy’ün parıldayan noktası hâline geldiğini anlatıyor.


Gerçekten de öyle. Akın Balık, hafta içi ya da hafta sonu fark etmez, haftanın her günü tıklım tıklım bir mekân. Özellikle bahçe kısmı, çok ama çok keyifli! Yazın ağaçların gölgesinde oturup balığınızı yiyebilir, kışın ise dışarıda yakılan variller ve masaların altına atılan mangallar sayesinde üşümeden nostaljik bir ortam yakalayabilirsiniz. Peki, ama Akın Balık da atmosferin mükemmelliği dışında başka ne var? Asma yaprağına sarılı levrek, sarımsaklı ve balzemik soslu ahtapot ızgara, özel tahin ve pekmezli irmik helvası; mekânın en öne çıkan lezzetleri arasında yer alıyor. 








Tüm mezelerde kullanılan zeytinyağı ve zeytin, Datça’dan özel olarak getiriliyor. Akın Balık da balık, her gün taze ve günlük olarak balık halinden satın alınıyor, dolaba girmiyor. Mekân, özellikle kalamarına çok güveniyor. “Bir kalamar ne kadar farklı olabilir ki?” demeyin. Bizzat denedik ve bu kadar yumuşak kalamarı, başka hiçbir yerde yemediğimize karar verdik. 




Zaten kalamarı, gelen tüm müşteriler tarafından öve öve bitirilememiş. Nereden mi biliyoruz? Müşterilerin mekân hakkındaki düşüncelerini yazdıkları bir defter var; defterde de kalamara büyük övgü… Tabii mekânın kendisine de övgü düzülmüş. O kadar ki, biri deftere şöyle yazmış: “Bu mekân, içmeyen adama içki içirir!” Hem de nasıl!





Duvarlarından birinde, “Para kazanmaktan daha çok, dünyaya hoşluk armağan etmek isteyenlerin yeridir.” yazılı bu mekân, dileriz hiçbir zaman, şu anda sahip olduğu bu keyifli atmosferi kaybetmez ve Karaköy’e armağan edilmiş bir hoşluk olarak kalır.
Tlf: (212) 244 9776

Mekânın Künyesi

Müzik
Mekânda size, Müzeyyen Senar’lar, Zeki Müren’ler eşlik ediyor.

Öne Çıkan Lezzetler
Balık çorbası, folyoda levrek, balsamik soslu ahtapot ızgara, mısır ununda hamsi ve kalamar.

Kapanış Saati
02.00 – 03.00

Kuver Ücreti
Yok

Rezervasyon
Özellikle Cuma ve Cumartesi günleri kapıdan dönmek istemiyorsanız; bir gün öncesinden, mutlaka rezervasyon yaptırın.

Otopark
Kendilerine ait olmasa da, hemen yan tarafta ücretli bir otopark var.

Ulaşım
Tünel’den tramvaya bindiğinizde, mekânın hemen arkasına çıkıyorsunuz. Ayrıca vapur ve tramvay da, çok ama çok yakın…

Kişi Başı Ödeyeceğiniz Ortalama Ücret
80 TL

Bilmeniz Gerekenler
Akın Balık’ın iç mekânı, biraz ufak. Zaten mekânın keyfi de, dışarıda çıkıyor. Bu nedenle, şu sıralar bir Akın Balık keyfi yaşamak isterseniz; mutlaka kalın giyinin. 


Not: Bu yazı tarafımdan, Esquire Dergisi için yazılmıştır. 
Fotoğraflar: Uluç Özcü

3 yorum:

  1. merhaba az once blogunuzu izlemeye aldim cok begendim birkac gundur inceliyordum cok guzel konulara yer vermissiniz yazi diliniz anlatiminiz ve fotograflarla guzel bir butunluk saglamissiniz basarilarinizin devamini dilerim bende bloguma beklerim .Ayrica portakalcicegi blogunun sahibine tesekkur ederim tavsiyesi uzerine inceledim harikasiniz http://funda2012.blogspot.com izlerseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Funda'cım, yorumların için çok çok teşekkür ederim inanılmaz mutlu oldum, sabah sabah yüzüm güldü :) Ben de blog'unu incelemek isterim, hemen bakıyorum:)

      Blog'uma hoşgeldin!
      Sevgiler
      Zeynep

      Sil
  2. sen bu tanıtımlardan para alıyor musun?

    YanıtlaSil