8 Nisan 2011 Cuma

Evlenmedik. Sadece Sevgiliyiz !

Biz Türk milleti gerçekten ilişki denilince farklı birşey algılıyoruz bence. Birisiyle çıkmaya başladığımızda evlendiğimizi falan sanıyoruz, öyle davranıyoruz. Ailelerimizde öyle. Sanki yeni bir ilişkiye başlamamışız da, evlenmişiz mübarek. Yok artık demeyin çünkü abartmadığımı siz de biliyorsunuz :) 

Anneleri düşünün mesela. 

Erkek arkadaşlardan damat, kız arkadaşlardan gelin diye söz ederler.“Ne iş yapıyor?”diye de sorarlar, kız eğer misal, avukatsa, “Ohh ne güzel avukat eşin olacak.” derler. Aynı şey erkekler için de geçerlidir tabi. Ne demek” Avukat eşin olacak” ? Evlenmedik ki biz, sadece bir ilişki yaşıyoruz. Yok, anlamazlar.

Gerçi çiftlerde öyledir.. İlla gelecekle ilgili hayaller kurulacak, sevgilin psikopatlık derecesinde sahiplenilecek, kıskançlık adı altında karşındakine hayat zindan edilecek. Kız ,erkek arkadaşlarıyla görüşmeyecek, erkek de kız arkadaşlarını defterden silecek. Bu neredeyse çevremde gördüğüm bütün ilişkilerde kanun, yasa. 

Bitti mi? Bitmedi..

Mc.Donald’s ta elele sipariş verip, sonra tepsiyi tek elle tutarak, diğeri ile de sevgilisinin elini tutmaya çalışanlar, Facebook profilinde henüz ilişkinin başlarında bilmem kim, bilmem kimle evli diye ilişki modunu değiştirenler.. Daha evlenmeden birbirine karım, kocam diye hitap eden arkadaşlarım var benim. 

Sevgilisinin soyadıyla kendisine e-mail hesabı açan nice kızlar.. Kız arkadaşına başka erkekler yaklaşmasın diye, uyduruk bir teneke parçasını yüzük diye alıp, üstüne bir de kızı ,takması için zorlayan nice erkekler... 

Merak ediyorum bu insanlar evlenmeye bu kadar meraklılarsa neden evlenmiyorlar? Daha bu yaşta ne evliliği diyorlarsa, neden o zaman sevgilileriyle sanki evlenmişler gibi bir ruh haline bürünüyorlar. Yok daha askerlik var, hem maddi açıdan daha hazır değiliz gibi nedenlerse evlenmemelerine sebep, o zaman aceleleri ne yine anlamıyorum. Madem hiç birşey hazır değil şuan ve bunlar hazır olduğunda zaten evleneceksiniz, o zaman sevgili olmanın tadını çıkarsanıza, anı yaşasanıza. Zaten ölmez sağ kalırsanız, üstüne bir de birbirinize deli gibi aşıksanız, bir 50 yıl kadar evli kalacaksınız. O halde bu acele niye:) 


Fotoğraf: Crysheis


Bakın ne diyeceğim.. Bence sevgili olmak çok güzeldir, biryandan istediğiniz anda çekip gidebilme özgürlüğü tanır size, bir yandan da delicesine bağlanma hakkı. Ve bence sevgili olmak, hem sevgili üzerinde hak iddaa etme, hem de aslında hiç bir hakkın olmama durumudur ki insana kaybetme korkusu yaşatır, o nedenle de ayrı bir heyecanlıdır. 

Yanlış anlaşılmasın, karşı olduğum şey aslında evlilik değil, sadece sevgiliyken evliymiş gibi davranmak bana komik geliyor. Çünkü,şimdi sevgilinizin verdiği o yüzüğü takınca, ileride takacağınız yüzük sizin için sadece daha pahalı bir yüzük olmayacak mı? 

Zaten evlenmeden önce taktığınız için o yüzüğü, bence sizin için ayrı bir anlamı kalmayacak. Yada ilişkiniz boyunca sevgilinize kocam yada karım diye hitap ettiğiniz sürece, evlendikten sonra o kelimelerin sizin için ne anlamı kalacak? 

Evli gibi davranmaya bu kadar meraklı yaşıtlarım için söylüyorum; Sevgili olmak birkaç yıl sürer, evlilik ise ömür boyu. Kıssadan hisse, ömrünüzde evliliğe nazaran çok daha az yaşayabileceğiniz şu bir kaç yılınızın tadını çıkarın bence. Sonra “çooook” ararsınız. 

Bu yazıyı theFemme e dergideki köşem için yazmıştım, oradan okumak isteyenler için ;


Oh be blog alemine geri döndüm, herkese merhabaaaaa:)

Z.

5 yorum:

  1. Merhabaa :) Cümlesi cümlesine katılıyorum. Özellikle hayatı zindan etme kısmı, o kadar anlamsız ki. Aşk mutlu olmak için değil midir, neden acı çektirilsin ki?

    YanıtlaSil
  2. Yazında katıldığım şeyler var elbette. Mesela evli gibi davranmak,yüzük takmak veya soy isim kullanmak. Özellikle de her ilişkide aynı tavırları sergilemek,laçkalaşmak... Ancak sevgili olmak ile evli olmak çok farklı şeyler değildir bence. Yani bu tamamen ilişkiden ne anladığına bağlıdır. Sevgili de olsa,evli de olsa insanlar birbirine kıskançlık konusunda işkence edebiliyor. Öte yandan evli olup da sevgili olmayı koruyabilenler de vardır. Bu açıdan bahsettiğin şey aslında evli veya sevgili olmak değil de, ilişkiye yaklaşım olarak nitelendirilebilir. Ayrıca günümüzde evlilikten önce uzun ilişkiler yaşanıyor, hayat şartlarından dolayı. İşte bu nedenle bazen sevgililer evlilik hayatı da sürebiliyor. Çok da yadırgamamak gerek, ama bahsettiğin o laubali,cıvık cıvık davranışlara ben de karşıyım.

    YanıtlaSil
  3. Zeynep'cim harika bir yazı bu :)) okurken sana öylesine gönülden katıldım, her cümlende yürekten hak verdim ki anlatamam. Ne yazık ki benim de çok yakınım da sevgili kardeşimin başında böyle bir durum var. Anlattıkların ve dahası. Başta ilişki çok güzel gidiyordu ama erkek arkadaşı o kadar zorbaca yüzük taktırma, karıcım hitapları, anlamsız kısıtlamalar etrafından herkesi uzaklaştırmalara başladı ve her gün dozunu arttırdı. Şimdi enkaz olan ilişkinin altında kalmadan nasıl kurtulacağı diye kara kara düşünüyor kardeşim. Bu insanlar bilmiyorlar ki aslında yaptıkları şey sadece anı zehir etmekle kalmıyor, ilişkiyi de baltalamaya kadar gidiyor sonuçları.

    Yazına, üslubuna ve müthiş gözlem yeteneğine hayran kaldım Zeynep'cim :)) tekrar tebrikler...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili francesca mckennitt; yorum ıcın cook tesekkurler:)

    Sevgili kimyasaltepki; soyledıklerıne ben de katılıyorum tabıkı bu kıskanclık olayını elbette sadece ılıskılerde degıl evlılıklerde de yasanıyor. Aslında ben yazıda daha cok sevgılı olmanın ne kadar keyıflı bırsey oldugundan bahsetmek ıstemıstım, ınsanın sevgilisine müdanası olmaması gerektiğinden, seni sıkıyorsa eğer rahatlıkla terkedebileceğinden. Ama evliyken bunu ne yazık ki cok rahat yapamıyorsun, evliligini kurtarmak adına belkı de bır sekılde alttan almaya baslıyorsun falan fılan :) Yoksa tabıkı evlılık de guzel bırseydır emınım. Yorum ıcın cok tesekkurler.

    Vee sevgili giz; seninle düşüncelerimizin ve zevkleerimizin aynı olmasına alıştım ben artık :) kardeşin için gerçekten üzüldüm bence yol yakınken kurtulsun bu çileden :( çoook sevgıler canım benım.Opuyorumm.

    YanıtlaSil
  5. okurken tuylerim diken diken oldu, hizli hizli gecmek istedim. kabus gibiydi verdigin ornekler... butun o kizlarin yuzune osmanli tokadi atasim geldi, baya bi tekme tokat dovesim geldi!
    cok guzel anlatmissin, ifade etmissin, hep senin yuzunden.

    YanıtlaSil