7 Ocak 2011 Cuma

Topuklu Ayakkabı

Geçenlerde şu yazımda belirtmiş olduğum gibi yakın arkadaşım Serra ile tiyatroya gitmiştik.

Oyun Cevahir'deydi ve ben işten çıkıp metrobüsle oyuna yetişmeye çalıştım. Serra ise oyun öncesi Kanyon'da diğer arkadaşlarıyla görüşmüştü,o gün çok trafik olur diye de arabayı almamış ve Kanyon'dan Cevahir'e metro ile gelmeyi tercih etmişti.

Şimdi bu noktada o gün ne giymiş olduğumuz önemli, lütfen buraya dikkat:

Benim üzerimde uzun kollu tam dizimde biten bir elbise ve ayağımda da düz siyah çizmeler vardı. Serra ise öncesinde Kanyon'da arkadaşlarıyla buluştuğu için daha bir özenmiş ve dizinin biraz üzerinde siyah fırfırlı bir etek ve "topuklu ayakkabı" giymişti. Her ikimizde de uzun siyah külotlu çoraplar vardı.

Yani ortada öyle görünen bir bacak yada dekolte falan yoktu.


Bunları anlatıyorum çünkü ben metrobüsten inip Cevahire yürüdüğüm 500 metrelik yolda ve Serra da metrodan inip Cevahir'e ulaşmaya çalıştığı 300 metrelik yolda en az 40 laf yedik. 40 adet öküz demek oluyor bu. Siz buna, günün birinde kendi annesine, kız kardeşine de aynı lafların edilmesi için dua ettiğimiz 40 adet hayvan da diyebilirsiniz!

Ben Serra'dan önce vardığım için Cevahir'e ve karnım da çok aç olduğu için, 10 dakika kalan oyuna yetişmek adına Burger King e oturdum ve birşeyler atıştırmaya başladım. Yediğim laflardan dolayı iyice gerilmiştim ve o dakika, gün gerçekten bitsin istedim. Oysa Serra benden çok daha sinirliydi ve görünüşe bakılırsa gün daha yeni başlıyordu.

Uzaktan sinirli ve hızlı adımlarla yürüyen arkadaşım,tam benim oturduğum masaya doğru yaklaşmıştı ki, yan masadaki iki adet terörist kılıklı sözde delikanlı, arkadaşıma bakma gafletinde bulundu.

Yanlış anlaşılmasın, güzel bir kız yada erkek gördüğümde ben bile dönüp bakıyorum ama "Ne kadar güzel kız" diye bakmak başka, sapıkça, insanı korkutan, mide bulandırı şekilde bakıp,üstüne birde laf atmak bambaşka.

Kendisine bakan çocuklara, gelene kadar sayısız öküzden, sayısız laf yemiş olan arkadaşım, herkesin ortasında birden bire "NE BAKIYORSUNNNN ??" diye bağırdı.

O anda o günün gerçekten bitmesini istedim :) Herkes bir anda bize bakmaya başladı ve hırsını alamayan Serra bağırmaya devam etti.

Gelene kadar 40 tane laf yediğini, bir genç kızın topuklu ayakkabı giyince insanların tecavüz edecek gibi bakıyor olduğunu, şık giyinmenin bu ülkede suç olduğunu ve bu ülke için her ikimizinde fazla olduğunu bağıra bağıra söyledi.

Herkes sessizce Serra'yı dinliyordu. Bundan cesaret alan arkadaşım bağırmaya devam etti,

"Haksız mıyım Zeynep? Ben New Yorkta çorapsız kısacık mini eteğimle, metroya biniyorum kimse bırak laf atmayı dönüp bakmıyor bile. Buradakiler sanki soyunmuşum gibi dibime kadar gelip abuk sabuk laflar ediyorlar. Biyerim açık da ben mi göremiyorum? Topuklu ayakkabı giydim yaa, alt tarafı topuklu ayakkabı !!! "

Haklıydı, hemde çoook !

Ben bu ülkede topuklu ayakkabı giyemiyorum. Giyebildiğim yerler sınırlı.Ya evimin yakın olduğu Bağdat Caddesi'nde, ya bir gece klubüne giderken,ya da Kanyon'da & İstinye Park'ta..

Onun dışında bu ülkede topuklu ayakkabı, mini etek giyilmez. Çünkü bu ülkede hala cinsellik tabu ! Konuşulunca ayıp, günah!

Hala o öküz erkekler yanlarından geçen bir kıza laf atınca, ona tecavüz ettiğini  falan düşünüp rahatlıyor, egosunu tatmin ediyor.

Bu ülkede İstanbul'un ve birkaç büyük şehrin belirli semtleri dışında, kızlar kız gibi değil. Hepsinde laf yeme korkusuyla dümdüz ayakkabılar, uzun pantolonlar. Takı bile takamaz duruma geliyorlar bazen,sırf dikkat çekmesinler laf yemesinler diye.

Yani bu ülkede genç bir kızsan eğer, istediğin gibi giyinebilmen için ya belirli semtlerde oturacaksın yada kaderine razı olacaksın.

Ve biz, tek suçu topuklu ayakkabı giymiş olmak olan genç kızlar, bu hayvanlara Serra gibi bağırıp çağıramıyoruz. Çünkü hergün haberlerde vurulan genç kızları, dağa çıkarılmış olan Ayşeleri, Elifleri izliyoruz, korkuyoruz! "Bağırırsak, ya çıkarıp vurursa, al başına belayı !"diyoruz.

Ya çıkarıp vurursa mı?

Sizce abarttım mı?



11 yorum:

  1. O kadar haklısın ki anlatamam.Keşke hepimizde arkadaşın Serra gibi cesaret olsa da hepimiz rezil olmak umurumuzda olmadan bağırsak çağırsak.Ama yok biz giyince suç onlar bakınca suç değil!Hangi yılda yaşıyoruz kavrayamıyorum ama artık takmıyorum giyiyorum ben.onlar bakınca da öyle bir bakıyorum ki herifler korkup kaçıyor,aynada çalışıca oluyor:)

    YanıtlaSil
  2. Tamamen doğru sadece belirli yerlerde giyince dikkat çekmeyen ikili Topuk ve mini ikilisi tam mini olması da gerekmiyor dizimizin bir parmak üstü rahatlıkla öküz arkadaşlar tarafından mini olarak adlandırılabiliyor maalesef.Aslında çok iyi biliyorlar ki kapalı olan bir çok kız bizden daha açık aslında.

    YanıtlaSil
  3. yavrum bi de mini etek altina kapkalin siyah corap giydik ya o gun, gorunmuyordu bi yerimiz. tek acikta kalan yerim ellerim yuzum sacimdi ya. bak hala cok sinirleniyorum. silah tamamsa ilk ben alicam bakana cekmek icin. olmadi amerikada silahlanip gelicem. bu ac hayvan surusune biber gazi yetmez. ya da en guzeli ben toptan terkedicem memleketi, sonra devlet 50 turk dahisini amerikadan memlekete cekmek icin beyin gocu altinda servet harcasin bakalim...

    YanıtlaSil
  4. Kırmızı Rujlu Cadı, inan benim bağıramamam utanmaktan değil, yukarıda bahsettiğim gibi hayvan oldukları için kalkıp bir tane patlatırlar ve emin ol etrafındaki hiçkimse de sana yardım etmez. Nedenim budur yani :S Benimde o bakışlardan çalışmam lazım sanırım :)

    İkiz Annesi, kesinlikle çok haklısın. Etek ile diz kapağımız arasındaki o bölgeyi hayatlarında hiç görmemişler anlaşılan. Yazdıkça sinirleniyorum inan :)

    Serra, seninle beraber bende terkedebilirim buraları. İnan nefret geldi artık !

    YanıtlaSil
  5. biz ufacık şehirda rizede mini etek giyiniyoruz kimsenin bişey dediği yok abartıyorsunuz
    ayrıca başbakana söylediğiniz sözler için sizi kınıyorum
    eğer sizin savunduğunuz hak eşitlik özgürlükse halkın seçtiği başkan hakkında bu şekilde
    konuşamazsınız
    kimse kimseyi sevmek zorunda değil fakat saygı duymalı
    herkese kaba saygısız diyorsunuz ben sizdede bir saygı göremedim yazıkki..

    YanıtlaSil
  6. Sevgili derya ,

    İnan mini eteğini giyip üstüne bir de kimse seni rahatsız etmiyorsa gerçekten çok şanslısın. Biz burada bunu yaşayamıyoruz ne yazık ki.

    Ben çıkardığı kanunlar bana ters geliyorsa eğer bu başbakan dahi olsa bu şekilde konuşurum. Kaldı ki başbakana küfür falan ettim de , ben mi göremiyorum. Sadece "abarttı" dedim, ki evet abarttı.

    Ne demek ya her isteyen silah alabilir? Bunun ciddiyetinin farkında değilsiniz galiba. Yarın öbür gün sizin sevdiklerinizden birine, rizenin ortasında sırf canı istedi diye silah çeken birisi olursa, ne demek istediğimi ozaman anlarsınız.

    Ve son olarak inanın sokakta bana akla hayale gelmeyecek laflar eden, sırf bacağımın bir kısmı görnüyor diye , seni şimdi şuraya yatırır ile başlayan ve bilmem ne yaparım diye biten cümleleri kuranlardan çok daha saygılıyım. İsminizden anladığım kadarıyla Bir kadınsınız ve Bu cümleleri kuranlarla beni kıyaslayıp, beni daha da saygısız bulmanız da sizin hayatınızda hiç laf yemediğinizi düşündürttü bana. Bir gün o iğrenç laflardan birini yerseniz, lütfen gelin o zaman konuşalım.

    Sevgiler
    Zeynep

    YanıtlaSil
  7. Her zaman ki gibi abartılmış
    Acaba böyle yazılınca insanların daha çok okuduğunumu zannediyorlar
    Hayatında hangi kız laf yememiştirki ne diye büyütüyorlar küçük şeyleri konu yok herhalde yazacak ondan

    YanıtlaSil
  8. Sevgili sezgi;
    "böyle" den kastın ne tam olarak anlayamadım, bir kız olarak, laf atılmasını eleştirmemi "büyütmek" olarak görmende oldukça şaşırtıcı. Sanırım sana atılan laflar "merhaba" yada "nasılsınız" seklınde falan oldu bunca zamandır. Gercekten aynı gün içerisnde 20 tane erkekten mide bulandırıcı sekılde laf yeseydın suan böyle bir yorum yapmazdın diye dusunuyorum.

    Son olarak blogumu incelersen, her yazının farklı konularda olduğunu , yani yazacak bolca konu buldugumu da gorebılırsın..

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Sezgi,
    bir sey her zaman bolca yapilinca normal mi oluyor canim? Sen heralde erkeklerin kadinlara bol bol laf attigi bir ortamda buyudun ki bunlar sana 'kucuk seyler' gibi geliyor. Ya da sana gelen laflar hep cok egitimli nazik ince kulturlu beylerden gelmis olmali. Eger yedigin en agir laf 'ne hos kiz', 'ne guzelsin ya' gibi seylerse bunu anlayamayabilirsin. Ama eminim bizim karsilastigimiz cinsel icerikli seviyesiz laflarla sen de karsilasmissindir.
    Her kiz bu tip laflar yiyince toplamda olagan bi sey mi olusuyor?
    Eger oyleyse, bence ilk sen bu akima lider ol, kadinlar olarak erkeklere laf atmaya baslayalim. Vay biyigini yalayayim, kalcalara goz at, testislerini opeyim anam, memelerimi yuzune vurayim yavrum falan diyelim erkeklere her birimiz. Bakarsin bir sure sonra biz de bu igrenc sozleri 'kucuk seyler' haline getiririz. Ne dersin kuzum?
    Operim,
    Serra

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Serra
    Laf atmakta suçladığınız erkeklerden pek de bir farkınız yok.İyiki kızlar laf atmıyor.Bu hususta sizin söyledikleriniz erkeklerden daha ağır sözler.
    Her zaman şu görüşe katılmışımdır;eğer bir kız kendi isterse laf yer istemezse kimse ona laf atamaz.Bırakın laf atmayı bakmaya bile cesaret edemez.
    Bu da benim fikrim kuzum.

    YanıtlaSil
  11. Sezgi,
    aynen soylenen sozlerin erkek uzuvlarina uyarlayarak yazdim o cumleleri. Dolayisiyla kendi seviyemi degil denk geldigim laf atan adamlarin seviyelerini yansitiyor.
    Beni tanimadigin icin aynen o laf atan (yeri geldiginde akillarinda beni fahise yapan) erkekler gibi aklinca benim nasil bir insan oldugumu tahmin ediyorsun. Eger bir kiz isterse laf yer gibi bir dusuncede olman senin zaten nasil bir cevreden geldiginin kaniti. Hic kimse laf yemek istemez. Ilgi cekmek isteyebilir, guzel giyinebilir. ama bunun karsiligi yuzunuze bosalmak isteyen erkeklerin bunu dile getirmesi demek degildir. Eger kapanmamizi dusunuyorsan laf yememek icin, bu erkeklerin hayvanliklarina boyun egmek demektir. Eger gozumuz yere bakarak yurumemiz gerekiyorsa bu laflari duymamak icin bu bizim ozgurlugumuzun kisitlanmasi demektir. Ben yilin yarisinda yurtdisinda yasiyorum. Orda giydigim ayni seyi burda giyip, ayni tavirda davraninca nedense burda daha cok igrencliklerle karsilasiyorum. Simdi ben New York'ta laf yemeyi istememis ama Istanbul'da laf yemek istemis mi oluyorum?
    Sen kesin tecavuz edilen kadinlarin da istediklerini dusunuyorsundur.
    Umarim basina gelmez, aman ha dikkat et, belki sen istemesen de cesaret ederler, sonra bu dedigini dusunur durursun.
    Kuzum.

    YanıtlaSil