5 Ocak 2011 Çarşamba

Cenaze Evinde Limonlu Çay

Hepimiz hayatımız boyunca illaki bir cenaze evinde bulunmuşuzdur.  Ve bence yine hepimiz böyle zamanlarda sinir bozan, boş konuşan teyze yada amcalara denk gelmişizdir.
Mesela ben  geçen hafta öyle bir teyzeye denk  geldim ki, ibret olsun herkes duysun diye burada paylasmak ıstedım.
Biliyorsunuz amcam vefat etti. Cenaze günü okadar üzgündüm ki canım boş bir odaya çekilip rahat rahat ağlamak istesede, ikram edilmek için bekleyen pideler, ayranlar ve çaylar yüzünden kendimi mutfağın tam ortasında bulmak zorunda kaldım.
Ben içeri girdiğimde,mutfaktaki koltuklarda, tanımadığım fakat daha sonra komşu olduklarını öğrendiğim birkaç kadın tünemiş, oturuyordu. Ve aralarında baya koyu bir muhabbet dönüyordu.


Biz orada, mutfakta, o üzgün halimizle birşeyler yapmaya çalışırken bu teyzeler örgü örmekten bile bahsettiler. Örgü örmek gerçekten bir cenaze evinde konuşulması gereken mühim bir konu, şart yani, o derece !
Gelelim asıl sinirlendiğim olaya.
Yengemin talimatıyla çay servisi yapmaya başlamıştım. Salondaki herkese çaylarını verdim ve elimdeki boş tepsiyle mutfağa geldim. Tam o sırada bu komşulardan biri olan teyze bana tam olarak şu cümleyi kurdu;
“Kızıııım, bize çay servisi yapılmadı.”
NASIL YANİ? ÇAY SERVİSİ Mİ?
Bir restaurantta falan mıydık? Yada amcamın doğumgününü falan mı kutluyorduk acaba ?
Benim iyilik meleği yengem “Hadi Zeynepcim oraya da ver çay.” dedi ve ben ya sabır çekerek çayları doldurmaya başladım. Tam o sırada yine aynı gruptaki bir başka teyzenin dudaklarından dökülen şu cümle, tepsiyi yere fırlatmakla fırlatmamak arasında bir kararsızlık yaşamama sebep oldu.
“Kızıııım benimkisine bir dilim de limon koyuver.”

LİMON MU ? Şaka falandı herhalde :)
Hafifçe gülümsedim, hiçbir şey demedim. O çayı orada limonsuz içse yada hiç içmese ölebilir çünkü mazallah.
Buarada, çay servisinden önce , ben kola dağıtırken  “Kola içemiyorum ben,ayran yok muydu?” diye soran da aynı teyze, dikkatinizi çekerim.
Yani ben bu insanları anlayamıyorum, orada gercekten acılı insanlar acılarını unutmuş size servis yapıyorlar ve siz kalkıp yardım edeceğinize üstüne birde 40 tane istek sıralıyorsunuz.
Açıkcası ben ayran içmek için ölsem dahi, orada, cenaze evinde, o ayranı isteyemem arkadaş. Bunu isteyebilmek ya densizliktir yada başkalarının acısına karşı duygusuzluktur.
Peki tüm bu muhabbet esnasında ben ne yaptım?
Aslında dönüp “Buraya yemek yiyip, üstüne birde çay içmek için mi geldiniz?” demek istedim, hatta “Televizyonu da açayım mı ? Esra Erol’la izdivaç falan?” diye de sormak istedim ama amcamın hatırına sustum tabiki.
Bilmiyorum belki de ben çok abartıyorum ama cenaze evi ayrı özen ve dikkat isteyen bir yer bence. Orada konuştuklarına yada hareketlerine ayrı bir dikkat etmeli insan.
Çünkü normalde komşu teyzenin çayına limon istemesi yada kola yerine ayran var mı diye sorması sinirinizi bozmaz ama eğer daha o gün sevdiğiniz birini kaybetmişseniz, o istekler acayip batar.
En azından ben böyle düşünüyorum çünkü ben ailemden böyle gördüm.Belli ki o komşu teyze benim gibi düşünmüyor. Tam da bu nedenle, bu yazıyı,biryerlerde denk gelip okuması dileğiyle :)
Sevgilerimle,
Z.

23 yorum:

  1. merhaba zeynepçim.. öncelikle sana ve tüm ailene sabır dilerim.. sevilen birinin aramızdan ayrılması malesef hayatın gerçeği ama çokta üzücü..metanet gerektiren bir durum.. diğer konuya gelince ben olsam kesin söverdim sen yine iyi dayanmışsın.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. merhaba Ebrucum, cok tesekkur ederım yorumun ıcın. o anda bana Peygamber sabrı geldi sustum :) Keske sen olsaymıssın :)
    Benden de sevgıler.

    YanıtlaSil
  3. :( yazık insanlara. Bir gün kendi başlarına geleceğini düşünmeden normal hayatlarına ne çabuk dönmüşler. Allah rahmet eylesin bu arada.

    YanıtlaSil
  4. Cok tesekkurler. Bırde saatlerce gıtmeyenler vardı ki onlarda ayrı bir yazı konusu :s

    YanıtlaSil
  5. Zeynepcim başınız sağolsun. Böyle insanlara denilecek laf yok ya ne desek yetersiz kalır. düşüncesiz insanlar..

    YanıtlaSil
  6. Zeynep'cim amcana gerçekten çok üzüldüm başın sağolsun tekrar :( Bizim yaşımızdakiler için ölüm ne kadar uzak ve korkunçsa ileriki yaşlarda olay normalleşiyor sanırım. Çünkü ben de böyle teyze ve amcalar gördüm başımız sağolsun diyip rutin hayatlarına dönebiliyorlar garip gercekten

    YanıtlaSil
  7. Duygucum cok tesekkurler canım benım.

    Mia, zeynep'cim derken :) ne bu resmiyet:)
    Cok tesekkur ederım belkıde ben ılk defa boyle bır olay yasadıgım ıcın bukadar garıbıme gıttı bılemıyorum.Ama o anda insan hakkaten cok sınır oluyor.

    YanıtlaSil
  8. Hayat ya, yarın ne olacağı belli bile değil.. Başın sağolsun tekrardan :/ Cidden söylenecek laf yok..

    YanıtlaSil
  9. iNSANLARIN RAHATLIĞINI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL, AMA BİZDE GENELDE CENAZE EVİNDE BİR ŞEY İKRAM EDİLMEZ.

    YanıtlaSil
  10. Zeynep başınız sağolsun, Allah sabır versin. Cenaze evinde keyif yapmaya gelmiş gibi hareket eden insanlara tahammül edemiyorum! Bizim komşumuzun cenaze evinde de benzer manzaralar yaşanmıştı, hala aklıma geldikçe sinirlerim tavan yapıyor.

    YanıtlaSil
  11. Erkan Şeker5 Ocak 2011 11:32

    ben orda onu duysaydım coktan yemıstı o tepsıyı kafasına...

    YanıtlaSil
  12. Volkimm, ne kadar uyuz oldugumu tahmın edebılıosundur :S

    Modafobik; cok tesekkur ederım, gercekten yarın ne olacagı bellı degıl:S

    Swotpisces, sizin adetiniz en güzeliymiş, merhumun ruhu için pide ayran falan olabılır ama çay servisi bence keske bizdede olmasa:S

    L@l; cok tesekkur ederım, işte onlara bende tahammül edemiyorum:S

    Ve Erkan Şeker, iyiki duymamışsın ozaman :)

    YanıtlaSil
  13. Canım başın sağolsun.Mekanı cennet olsun Allah rahmet eylesin sizlere de sabır versin.
    Bu insanlara da akıl ve vicdan versin.Benzer olayları bir kaç sene önce teyzemin eşini kaybettiğimizde ben de yaşadım çok sinir bozucu.Rahmetli çok içerdi teyzem de az çekmedi ama daha cenaze evin önünden geçerken edilen densiz bir laf var ki hala kulaklarımda çınlar
    "Öldü de kurtuldun işte ağlatıyordu zaten seni iyi oldu"demez mi densizin birisi teyzeme.Ne olursa olsun o onun kocaası çocuklarının babası idi ama düşünce denen şey bazılarını çoktan terk etmiş:((

    YanıtlaSil
  14. Çok feci sinir bozucu.Cenaze evinde insanın boğazından nasıl geçebiliyor herhangi bir şey?
    Yaşlarına saygıdan susmuşsun ama ben duramaz yanıt verirdim ve hizmet etmeyi de bırakırdım...

    YanıtlaSil
  15. S.a Canım Mımlendın Sevgilerle

    Vesselam :)

    YanıtlaSil
  16. Sevgili İkiz Annesi ve Zeugma, çok teşekkür ederim, gerçekten cok sınır bozucuydu ve bunu sadece benım yasamadıgımıda gorebılıyorum yorumlarınızdan.

    Sevgili vesselam , tesekkur ederımm bu benım ılk mım ım :)) hemen bakıyorum.

    YanıtlaSil
  17. öncelikle Allah amcanıza rahmet eylesin, mekanını cennet eylesin. öbür konuya gelince ,gerçekten çok sabırlıymışsınız .ben olsaydım zıkkım iç buraya keyf etmeyemi geldin, yoksa baş sağlığı dilemeyemi derdim herhalde .. sizi tebrik ederim sabrınızdan ötürü.

    YanıtlaSil
  18. :)) boylelerıne oyle soylemek gerekıyorr gercekten ama ıste ben sustum:) cok tesekkur ederım guzel dıleklerınız ıcın.

    Sevgıler

    YanıtlaSil
  19. müyesser teyze nadide çicegim sen mükemmel bir kızsın beraber yaşadık bu acıları demek neymiş ateş düştügü yeri yakarmış alıştık .insanları bu ,şekilde kabul edicez yada hoş karşılayacagız senin benim acıma saygı göstermiyorsa bilerek bilmiyerek buda kişinin kendi ayıbıdır sen amcana mükemmel hizmet yaptın nilüş ve sen herkes bilmeyenler bu ne güzel kızlar dediler anneleri ne güzel yetiştirmiş falan filan dediler canım allah razı olsun amcalarına bukadar çırpınan yegenleri herkese allah nasip etsin zeynebim benim arkamdada böyle hismet yaarmısın seni seviyorum saygılrımla başın sag olsun ...

    YanıtlaSil
  20. Ahh muyesser teyzecım ne kadar guzel seyler yazmıssın cok cok tesekkur ederım, sen hıc bıryere gıtme de bende arkandan hızmet etmek zorunda olmayayım ınsallah :S

    opuyorum bende senı cooook.

    YanıtlaSil
  21. Ah be zeynep'im dua etde ben çay içmiyorum orta şekerli bir kahve yapar mısın demediler:((

    YanıtlaSil
  22. valla onuda dıyebılırdı dogru soyluyorsun kuzencım.

    YanıtlaSil