20 Nisan 2011 Çarşamba

"TÜRKAN" MAYIS AYINDA VİZYONDA


Türkan Saylan ismini, profesör olduğunu, cüzzam hastalığına çare bulduğunu uzun zamandır bilsem de, aslında bu harika kadını gerçekten tanımam bir yıl öncesine dayanır. Ne de olsa, Ayşe Kulin’in Türkan kitabıdır bana Türkan Saylan’ı gerçekten tanıtan;  hayatını, yaşadıklarını, cüzzam hastalarına çare olmak uğruna katlanmak zorunda kaldıklarını ve aslında nasıl bir hayat hak edip, ne kadar farklı bir hayat yaşadığını…
Kitabı okurken öğrendim ki; bu kadın tüm zamanını mesleğine ve insanlığa adayıp, kendisine vakit ayıramadığı için kocasından dayak yemişti. Ve yine aynı kadın, yediği tokadı hazmedemeyip, güçlü bir kadın gibi davranarak, çocuklarını, siyasi olaylara rağmen, babasız büyütme kararı vermişti.
Okumaya devam ettim ve yorgun argın geldiği gece nöbetlerini, ne zor şartlar altında araştırmalar yaptığını, üstelik devlet tarafından önüne konan binlerce engeli öğrendim.
Bir gün hocalarıyla birlikte hastaneyi gezerken, hastanenin bir bölümünde kaderlerine terk edilmiş olan cüzzam hastalarını fark ettiğini ve diğer öğrenciler hastalara yaklaşmaya dahi çekinirken, onun çoktan bu hastalara yardım etmeyi kafasına koyduğunu öğrendim. 
Başkalarının hastalığına çare olurken, kendi hastalığına çare bulamadığını, zaten onu ölüme götürecek olan bu hastalığın, çok da umurunda olmadığını öğrendim.
Şehir dışından tedavi olmak için gelen ve kalacak yerleri olmayan hastalara kendi evinin kapısını açtığını, onlara iş bulduğunu, çocuklarını okuttuğunu öğrendim.

Maddi yetersizlikler yüzünden okuyamayan diğer çocuklar için, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ni kurduğunu öğrendim.
Ve ben, ne yazık ki, hastalığının son günlerinde, polisler tarafından evi basılan, yine de ses etmeyen bu insanın, nasıl vatan haini ilan edildiğini öğrendim.
Okudukça öğrendim, öğrendikçe ağladım. Kitabı bitirip arkama yaslandığımda ise, nasıl boş bir hayat yaşadığımı farkedip, utandım.
Yani diyeceğim o ki; çok çok güzel anlatmış Ayşe Kulin, hepinize şiddetle tavsiye ederim.
Kitabın dışında burada bahsetmek istediğim asıl konu ise mayıs ayında vizyona girecek olan “Türkan” filmi. Polislerin, bu değerli kadının evini basarken çekilen sahnelerinden oluşan fragmanı izlerken, hem gözlerim doldu, hem de müthiş bir sinir tüm benliğimi sardı. 
Ne yaparlarsa yapsınlar, umarım, bu değerli insanı tanımamızı sağlayacak daha çoook filmler yapılır, çoook kitaplar yazılır.
Dediğim gibi, güçlü oyuncu kadrosuyla "Türkan" mayıs ayında vizyonda.
Her Türk gencinin, gidip, görüp izlemesi dileğiyle…

Filmin fragmanı için;  TIKLAYIN

Sevgiler,Z.

4 yorum:

  1. Filmdeki oyuncuların ücretsiz oynadığını duymuştum.

    bu arada blogunu sevdim, sessiz ve sakin oh mis .) -takibindeyim.

    YanıtlaSil
  2. Aaa ben bunu bilmiyordum, öyledir umarım, ne kadar güzel. Çok teşekkürler, hoşgeldin o halde bloguma :)

    YanıtlaSil
  3. Zeynep'cim Türkan Saylan hakkında bilmediğim bir sürü şey öğrendim yazından, kitabın çıktığını görmüştüm Ayşe Kulin'in biyografi yazmadaki başarısından aklımdaydı ancak şimdi kesin olarak listeme girdi. Filmin gösterime girme tarihi de çok anlamlı. Umarım Türkan Saylan'a kara sürmeye çalışanlara inat filme giden insan sayısı fazla olur.

    YanıtlaSil
  4. Insallah gızemcımm, vızyona gırer gıtmez gıdecegım bende. kıtabı mutlaka oku, zaten Ayşe Kulin işin içinde olunca gerisi su gibi geliyor :) Öpüyorum seni canımm.

    YanıtlaSil