İstanbul’un
en nadide köşelerinden biri olan Yeşilköy’de, sahilin hemen paralelindeki bir
ara sokaktayız. Sokağın ortasına taşmış masalar, akşama hazırlanan ve telaşlı
bir şekilde oradan oraya koşuşturan çalışanlar, yeni tutmuş olduğu balıkları
mekânlardan birine satmaya çalışan bir-iki balıkçı ile bu sokak, tam bir
balıkçılar sokağı. Görür görmez bayıldığımız bu sokakta, Yeşilköy Balıkçısı’nı
arıyoruz. Esnaftan birkaç kişi, hemen işaret ediyor aradığımız yeri. İçeri
girdiğimizde, eski ile yeniyi birleştirmiş; fakat daha çok eskiye rağbet etmiş
bir meyhaneyle karşılaşıyoruz. Duvarlarını, bulunduğu sokağın yağlı boya
tablolarının süslediği bu mekân, ilk bakışta içine çekiyor bizi.
Hemen
sahibiyle; yani Selim Ataacar ile tanışıyoruz. Ataacar’ın anlattığına göre; Yeşilköy
Balıkçısı’nın mazisi, çok eskiye dayanıyor. Uzun yıllardır bu sokakta
konuklarını ağırlayan mekân sahibi, buranın en çok, her dinden insanı barındırmasını
sevdiğini söylüyor. Yıllardır bu sokakta kardeşçe rakılarını yudumlayan
müşterilerin buradan memnun ayrıldığı aşikâr. Zira önümüze gelen lezzetler,
kulağımıza çınlayan Türk sanat müziği ile birleşince; tam bir ziyafete
dönüşüyor. Mesela biraz buharda biraz da ızgarada pişirilen palamut, nefis.
Aynı şekilde, her bir katı arasında deniz mahsulü bulunan balık böreği de öyle…
İnce hamur arasında dereotu, kalamar ve karides parçalarının bulunduğu bu
börek, kesinlikle favorimiz oluyor. Yemek sonrası, mekânın Cunda adasında görev
yapmış olan Egeli aşçısı; bu kez önümüze, dondurmalı irmik helvası koyuyor.
Kaşığı irmiğin ortasına daldırdığımız anda etrafa yayılan dondurmaya da,
helvanın kendisine de bayılıyoruz. Anlayacağınız, Yeşilköy Balıkçısı, lezzet konusunda
bizden tam not alıyor.
Buharda pişmiş palamut |
Dondurmalı irmik helvası |
Mekânın
atmosferi, eski tarz meyhane kültürünü sevenler için bulunmaz nimet. Kahverengi
masaları, duvardaki Atatürk köşesi, hemen arka taraftaki akvaryumuyla mekân; bize
nostaljik bir hava yaşatıyor. Doğrusu biz, bu nostaljik havayı da çok ama
seviyoruz!
Tlf: (212) 573 67 89 90
MEKANIN KÜNYESİ
Müzik
Mekânda,
Türk sanat müziği çalıyor. Pazartesi, çarşamba, cuma ve cumartesi günleri ise,
canlı fasıl var.
En çok tercih edilen lezzetler
Sıcak
otlar, soya soslu ahtapot, balık böreği, levrek sarma, buharda palamut, özel
mücverler
Kapanış saati
En
geç 02.00’da kapanıyor.
Kuver var mı?
2
TL
Rezervasyon
Hafta
içi çok gerekli değil; fakat hafta sonu, mutlaka yaptırmanız gerek.
Kişi Başı Ödeyeceğiniz Ortalama Ücret
75
TL
Bilmeniz gerekenler
Mekânın
en üst katı, özel toplantılar için tasarlanmış. İçkilerle dolu bir bar ile projeksiyonun
bulunduğu bu katı, özel toplantılarınız için kapattırabilirsiniz.
Ulaşım
Deniz
otobüsüyle Bakırköy’e gidip, oradan taksiye binebilirsiniz.
Otopark
Yok.
Not: Bu yazı, tarafımdan, Esquire Dergisi için yazılmıştır.
Fotoğraflar: Uluç Özcü
Uff şu an böyle bir ortamda ve nefis bir sofra istedim. :) Çok şirin bir yer gibi
YanıtlaSilAynen öyle canım:) Özellikle sokak çok şirin, yazın gitmek lazım:)
SilYesilkoy'e gitmeyeli bayaa olmustu :)
YanıtlaSilhttp://www.stylishtimes.net
Ben seni götürmüş oldum diyelim o halde :)
Silmidyelerin resmi iştah kabartıcı cinsten hoş bir mekanmış canım
YanıtlaSilNostaljik bir hava sevenler için gerçekten güzel bir yer :)
Sil